داغ ترین ها :
کنتاکتور تک فاز چیست و چه عملکردی دارد؟
فهرست مطالب
برای راهاندازی یک مدار الکتریکی به تجهیزات مختلفی نیاز است. کنتاکتور تک فاز یکی از اصلیترین تجهیزات تشکیل دهنده مدارهای الکتریکی و کاربردیترین تجهیزات برق صنعتی بهحساب میآید. این نوع کنتاکتور برای قطع و وصل کردن جریان در مدارهای تک فاز، موتور الکتریکی و… کاربرد دارد. قطع و وصل کردن جریان الکتریکی هم توسط کنتاکتهای موجود در کنتاکتور انجام میشود. البته عملکرد سایر اجزاء کنتاکتور مانند سیم پیچ در نهایت منجر به تغییر وضعیت کنتاکتها خواهد شد. در ادامه مطلب به بررسی جزئیات بیشتری از کنتاکتور تک فاز میپردازیم.
کنتاکتور تک فاز چیست؟
هر یک از تجهیزاتی که برای راهاندازی مدارهای الکتریکی انتخاب میشوند؛ دارای یک کاربرد مشخص هستند. کنتاکتور نوعی کلید الکترومغناطیسی است که در دو نوع تک فاز و سه فاز تولید میشود. مدلهای مختلف کنتاکتور تک فاز نسبت به نمونههای سه فاز؛ ابعاد کوچکتری دارند و صدای کمتری هم تولید میکنند. از مدلهای مختلف کنتاکتور تک فاز برای قطع و وصل جریان برق در یک مدار، موتور الکتریکی تک فاز و… استفاده میشود. قطع و وصل جریان برق توسط کنتاکتور هم به واسطه وجود کنتاکتها و سیم پیچ در ساختار این تجهیز انجام خواهد شد.
نحوه عملکرد کنتاکتور تک فاز
برای اطلاع از نحوه عملکرد کنتاکتور تک فاز باید با اجزاء اصلی این کلید آشنا باشید. کنتاکتورهای تک فاز دارای یک سیم پیچ مغناطیسی، چند کنتاکت و قاب عایق هستند. عملکرد هر یک از این اجزاء در نهایت منجر به قطع و وصل جریان الکتریکی در مدارها و موتورهای تک فاز خواهد شد. نحوه عملکرد کنتاکتور تک فاز به شرح زیر است:
- با دریافت انرژی توسط سیم پیچ؛ یک میدان مغناطیسی ایجاد میشود.
- ایجاد میدان مغناطیسی بر وضعیت قرارگیری کنتاکتها اثر گذاشته و مدار، باز یا بسته میشود.
- باز و بسته شدن مدار هم به معنای برقرار بودن یا قطع جریان برق است.
نکته مهمی که در مورد انتخاب کنتاکتور تک فاز وجود دارد؛ قابل استفاده بودن این کلید برای مدارها و موتورهای تک فاز است. در واقع نباید از کنتاکتور تک فاز برای قطع و وصل جریان در مدارهای سه فاز استفاده کنید.
مهمترین خصوصیات کنتاکتور تک فاز
هر یک از تجهیزاتی که در مدارهای الکتریکی نصب میشوند؛ یک سری خصوصیات مختص به خود را دارند. البته بسیاری از تجهیزات الکتریکی؛ کاربرد مشترکی دارند، ولی به واسطه وجود خصوصیات متفاوت آنها برای نصب در مدارهای الکتریکی گوناگون انتخاب میشوند. از جمله مهمترین خصوصیات کنتاکتور تک فاز میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- ابعاد کوچک و اشغال فضای کم
- تولید صدای بسیار ناچیز
- آمپراژ بالا
- عملکرد سریع و بادقت
- مناسب برای مدارهای تک فاز
- عدم نیاز به تعمیر
- قابلیت قطع و وصل مدار از راه دور
برای محافظت از مدارهای الکتریکی تک فاز و قطع و وصل جریان برق در آنها به استفاده از کنتاکتور تک فاز نیاز دارید. کنتاکتورهای تک فاز؛ تجهیزاتی کاربردی و بادوام هستند.
کاربردهای کنتاکتور تک فاز
کنتاکتور تک فاز نوعی کلید الکترومغناطیسی است که برای قطع و وصل جریان برق در مدارهای تک فاز، موتورهای الکتریکی و… کاربرد دارد. زمینه استفاده از مدارهای الکتریکی تک فاز و الکتروموتورها نیز بسیار گسترده است. از جمله مهمترین زمینههای استفاده از کنتاکتور تک فاز میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- سیستمهای روشنایی
- تجهیزات سرمایشی و تجهیزات گرمایشی
- الکتروموتورها
- سیستمهای هوشمندسازی
- انواع پمپ برقی
- مدارها و تابلو برق
- سیستمهای تهویه هوا
در هر سیستمی که جریان برق برقرار باشد؛ به وجود یک تجهیز قطع و وصل کننده هم نیاز است. به همین علت از مدلهای مختلف کنتاکتور تک فاز برای کنترل مدارها، سیستمها و موتورهای الکتریکی تک فاز استفاده میشود.
مزیت استفاده از کنتاکتور تک فاز
کنتاکتور تک فاز یک تجهیز کاربردی و مهم برای راهاندازی مدارها و موتورهای الکتریکی محسوب میشود. استفاده از چنین تجهیزاتی بدون مزیت نبوده و مزایای گستردهای به همراه دارد. از جمله مهمترین مزایای استفاده از کنتاکتور تک فاز میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- قابلیت کنترل از راه دور توسط چند اپراتور
- امکان قطع و وصل جریان برق به صورت مکرر و نامحدود
- تولید صدای بسیار کم و ناچیز
- عدم نیاز به تعمیر
- کمک به افزایش طول عمر مدار و موتور الکتریکی
- طول عمر بالا نسبت به کلیدهای مکانیکی ساده
- طراحی متنوع برای انواع مدارهای AC و DC
- کمک به اتوماتیک شدن مدار فرمان
- طراحی ساده و کنترل آسان
- مقاوم در برابر نفوذ گرد و غبار
- قیمت مناسب
- ابعاد کوچک و اشغال فضای بسیار کم
با استفاده از مدلهای مختلف کنتاکتور تک فاز میتوانید قطع و وصل جریان در مدار را به آسانی کنترل کنید. وجود این مزایای گسترده باعث رایج شده استفاده از کنتاکتور تک فاز به جای کلیدهای مکانیکی ساده شده است.
معایب
هر یک از تجهیزاتی که در صنعت برق و الکترونیک تولید میشوند؛ در کنار مزایای گستردهای که دارند، از یک سری معایب هم برخوردار هستند. با این حال نمیتوان گفت کنتاکتور تک فاز یک تجهیز غیر کاربردی است. بلکه میتوان از آن برای راهاندازی بسیاری از مدارهای الکتریکی استفاده کرد. از جمله مهمترین معایب کنتاکتورهای تک فاز میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- محدودیت توانایی در تحمل جریانهای بالا
- تحت تاثیر قرار گرفتن نویز و لرزش
- بالا بودن احتمال زنگ زدگی و خوردگی قطعات
- حساس به افزایش دما
گسترده بودن مزایای استفاده از کنتاکتور تک فاز باعث چشمگیر نبودن معایب این تجهیز میشود. بنابراین با خیالی آسوده میتوانید کنتاکتور تک فاز مناسب برای مدارهای مورد نظر خود را انتخاب و خریداری کنید.
آشنایی با اجزای داخلی و و کارکرد کلی کنتاکتور تک فاز
کنتاکتور تک فاز یک تجهیز مهم برای راهاندازی مدارهای الکتریکی و الکتروموتورها محسوب میشود. هر یک از مدلهای کنتاکتور تک فاز دارای یک سری قطعه مشترک هستند. آشنایی با قطعات و اجزاء کنتاکتور تک فاز به درک بهتر عملکرد این کلید الکترومغناطیسی کمک میکند. اجزاء کنتاکتور تک فاز شامل موارد زیر هستند:
1_ سیم پیچ یا بوبین
هر یک از مدلهای کنتاکتور تک فاز دارای یک سیم پیچ یا به اصطلاح بوبین هستند. سیم پیچ با دریافت انرژی الکتریکی؛ یک میدان مغناطیسی ایجاد میکند. میدان مغناطیسی ایجاد شده هم باعث تغییر وضعیت کنتاکتها و در نتیجه باز و بسته شدن کنتاکتور خواهد شد.
2_ تیغه یا کنتاکت
تیغههای یک کنتاکتور تک فاز به دو دسته؛ قدرت و فرمان تقسیم میشوند. تیغه قدرت همان کنتاکت اصلی است و جریان قدرت از آن عبور میکند. تیغه فرمان نیز همان کنتاکت فرمان است و در بخش فرمان کنتاکتور کاربرد دارد. کنتاکتهای فرمان و قدرت همزمان با ایجاد میدان مغناطیسی توسط سیم پیچ، تغییر وضعیت داده و باعث باز و بسته شدن کنتاکتور میشوند.
3_ قاب عایق
همه اجزاء تشکیل دهنده کنتاکتور تک فاز در یک قاب عایق قرار میگیرند. این قاب از موادی مانند نایلون، باکالیت و… ساخته میشود. استفاده از قاب عایق به جلوگیری از خطر برق گرفتگی تکنسین و نفوذ گرد و غبار به داخل کنتاکتور کمک میکند.
مقایسه نحوه عملکرد کنتاکتور تک فاز با کلید دستی
درست است که کنتاکتور هم نوعی کلید محسوب میشود، ولی یک کلید الکترومغناطیسی است. مدلهای مختلف کنتاکتور تک فاز به کمک برقراری جریان برق و ایجاد میدان مغناطیسی در سیم پیچ؛ باز و بسته میشوند. از جمله مهمترین تفاوتهای کنتاکتور تک فاز و کلید دستی میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- سرعت و دقت عملکرد کنتاکتور تک فاز برای قطع و وصل جریان بیشتر از کلید دستی است.
- مدلهای مختلف کنتاکتور تک فاز را میتوانید از راه دور کنترل کنید.
- کنتاکتور تک فاز پس از قطع جریان مدار به استارت مجدد نیاز دارد.
- طول عمر کنتاکتورهای تک فاز نسبت به کلیدهای دستی بیشتر است.
- درجه حفاظت و ایمنی کنتاکتورهای تک فاز بیشتر از کلیدهای دستی است.
به طور کلی مدلهای مختلف کنتاکتور تک فاز؛ برتریهای قابل ملاحظهای نسبت به کلیدهای دستی دارند. با جایگزین کردن کنتاکتورهای تک فاز به جای کلیدهای دستی؛ از مزایای گستردهای برخوردار خواهید شد.
دیدگاه های کاربران
3 دیدگاه ثبت شده است . در بحث پیرامون این مقاله شرکت کنید
ضمن تشکر از اطلاعات زیادی که ارائه فرمودید اگر دیاگرام مدار رانیز اضافه میکردید اطلاعاتتان کاملتر میبود
ممنوون بابت مقاله خوبتون
خوشحالیم که براتون مفید بوده 🌺