وال واشر چیست؟‌ | کاربردها، مزایا و راهنمای خرید

تاریخ انتشار:
1400/08/19
نویسنده:
زهرا نعمتی یزدی
مدت مطالعه: 
4 دقیقه
آموزش نورپردازی
اشتراک گذاری
وال واشر

کسانی که در زمینه نورپردازی فعالیت می‌کنند به خوبی با والواشر آشنا هستند و جزئیات آن را می‌شناسند. احتمالا از خود می‌پرسید که وال واشر چیست؟ از وال واشر در چه مکان‌هایی استفاده می‌شود و مزیت‌های استفاده از آن چیست؟ وال واشر چه انواعی دارد و چگونه آن را نصب می‌کنند؟ شرکت‌های معتبری که می‌توان وال واشرهای باکیفیت را از آن‌ها تهیه کرد، کدام‌اند؟ این تمام سوالاتی است که با مطالعه این مقاله به آن‌ها پاسخ خواهیم داد. پس در ادامه با ما همراه باشید.

وال واشر چیست؟

وال واشر یک المان مدرن و نسبتا جدیدی است که در جهت نورپردازی فضاها استفاده می‌شود. “ال ای دی برای ایجاد نور، بدنه المان، لنز برای پخش یا تمرکز نور و درایو” اجزای تشکیل‌دهنده یک والواشر هستند. در این قطعه تعدادی لامپ LED، وابسته به میزان نورپردازی در بدنه هیت سینک کنار یکدیگر قرار می‌گیرند. وابسته به نیاز و نوع پروژه‌ای که قرار است وال واشرها در آن مورد استفاده قرار بگیرند، تعداد LEDها، میزان توان هر یک و اندازه آن‌ها متفاوت است.

این چراغ‌های LED به صورت تک‌رنگ (رنگ سفید) یا رنگی مانند قرمز، آبی، بنفش، سبز، زرد و … یا به صورت هفت‌رنگ یا RGB (طیف رنگی کامل)، تولید می‌شوند. لنزهایی نیز در مقابل LEDها برای جهت دادن به نور (پخش یا تمرکز نور) قرار می‌گیرند. این لنزها زوایای گوناگونی از 5 درجه تا 120 درجه دارند و در یک وال واشر از یک نوع لنز با یک زوایه پخش نور استفاده می‌شود. تبدیل برق شهری به ولتاژ و جریان مورد نیاز LEDها توسط درایو که در والواشرها قرار دارند انجام می‌شود.

شاید با خود بگویید پروژکتورها، همان کاربرد وال واشرها را دارند و می‌توان در زمان استفاده از نورپردازی از پروژکتورها استفاده کرد اما اینگونه نیست. مثلا مورد استفاده قرار دادن پروژکتورها برای نورپردازی ساختمان‌ها که نیاز به یک فضای باریک و خطی دارد مناسب نیست و استفاده کردن از والواشرها که نور خطی با عرض زیاد ایجاد می‌کنند، چاره این مسئله است. 

کاربردهای وال واشر

جایگاه‌ ال ای دی ها در کنار هم در یک Wall Washer میزان نور را  در آن مشخص می‌کند. به طوری که اگر LEDها با فاصله کم از یکدیگر قرار بگیرند، نور کمتری از این المان ساطع می‌شود و اگر به صورت متراکم در کنار یکدیگر قرار بگیرند، دارای نور بیشتری هستند. مثلا زمانیکه می‌خواهند از وال واشرها به عنوان یک پروژکتور LED استفاده کنند، وال واشرهایی را با LEDهای متراکم و با تعداد انبوه کنار یکدیگر قرار می‌دهند.

به همین منظور انواع وال واشرها در صنعت نورپردازی و به وجود آوردن نور تزئینی مورد استقبال قرار گرفته‌اند و کاربردهای اصلی آن‌ها به شرح زیر است:

  • فروشگاه‌های بزرگ
  • سالن‌های تئاتر
  • سالن‌های ورزشی
  • مراکز تفریحی و رستوران‌ها
  • تمامی فضاهای باز یا سرپوشیده
  • بدنه پل‌ها برای ایجاد روشنایی
  • نمای بیرونی برج‌ها
  • روشنایی تونل‌ها و زیرگذرها
  • فروشگاه‌های بزرگ
  • نمای بیرونی یا داخلی ساختما‌ن‌های مسکونی، اداری و تجاری
  • جهت روشنایی بناهای تاریخی، موزه‌ها و گالری هنری
  • تزئینات غرفه‌های نمایشگاهی و ویترین‌های تبلیغاتی
  • مراسم جشن
  • موارد پزشکی
  • نورپردازی در آکواریوم‌های شیرین یا شور
  • کشاورزی و پرورش گیاهان

نکته: نورپردازی در آکواریوم‌های شور به منظور شبیه‌سازی محیط دریا برای ماهیان آب شور امری الزامی است و به همین منظور از ال ای دی‌های کلیون‌دار و UV در این Wall Washerها استفاده می‌شود.

مزیت‌های وال واشر

از آنجایی که LEDهایی که در والواشرها قرار دارند دارای تمرکز نور بالایی هستند، معمولا زاویه تابش نور آن‌ها 30 تا 45 درجه بوده و توان مصرفی پایین‌تری را در مقایسه با چراغ‌های معمولی یا پروژکتور‌ها دارد. به همین منظور بازدهی نوری و راندمان بالا را در هنگام استفاده کردن از وال واشرها می‌توان تجربه کرد.

در هنگام خرید وال واشر می‌توانید خصوصیات و همچنین برند مد نظر خود را از میان برندهایی نظیر صبا ترانس، فاین الکترونیک، لنا افراتاب، مازی نور و شعاع انتخاب کنید و برای سفارش با مجموعه آرتا الکتریک تماس بگیرید.

مزیت دیگر استفاده از والواشرها تداوم نور خروجی در طولانی‌مدت به همراه کاهش هزینه‌هاست. زیرا در بدنه Wall Washer از ال ای دی‌هایی پرنور با توان کم استفاده شده است. قابلیت نصب در هر زوایه‌ای که نیاز به نورپردازی داشته باشد و استفاده از هماهنگی کامل با سیستم DMX (سیستم تمام اتوماتیک و ریموت که تمامی قابلیت‌هایی که در یک وال واشر می‌تواند وجود داشته باشد را کنترل می‌کند) از دیگر مزایای استفاده از آن‌ها است.

وال واشر
وال واشر

انواع وال واشر نورپردازی

1. پروژکتور وال واشر

کاربرد اصلی این نوع از والواشرها به دلیل متمرکز کردن نور در یک نقطه خاص در مکان‌هایی چون پارک‌ها، سالن‌های ورزشی، سالن‌های تاتر و میدان‌ها، کافه‌ها و رستوران‌ها استفاده می‌شود.

2. وال واشر گرد 

دلیل نام گذاری این نوع وال واشر به دلیل چراغ‌های ال ای دی هستند که به صورت گرد چیده شده‌اند؛ برای نورپردازی در فضای بیرونی و داخلی بکار گرفته می‌شود و با ریموت کنترلر جهت نورپردازی آن‌ها را می‌توان تغییر داد.

3. رشد گیاه

به نورپردازی توسط وال واشرها برای پرورش گیاهان گرولایت گویند و این نوع وال واشرها با توجه به نور مورد نیاز در جهت رشد گیاه، LEDهای استفاده شده در آن دارای نور و فرکانس خاصی هستند.

4. خطی

ساده‌ترین نمونه وال واشر است که علاوه بر تزیین برای ایجاد نور مخفی دکوراسیون داخلی و نماهای بیرونی از آن استفاده می ‌شود، همچنین با توجه به کاربرد استفاده از این محصول ابعاد و عرض آن می‌تواند متفاوت باشد در حالی که نور آن متمرکز و گسترده است.

لازم به ذکر است که بدانید وال واشرهای پرچمی، نماها، رنگی، انبه‌ای، دفنی و RGB از نور والواشرهای خطی هستند.

5. پرچمی

همان والواشرهای خطی که در رنگ‌های مختلف تولید می‌شوند را والواشر پرچمی می‌نامند. نصب آسان بر روی تمامی المان‌های شهری مانند تیر چراغ برق، انواع دیوارها، مجتمع‌ها، ادارات، سازمان‌ها از خصوصیات این نوع از وال واشرها است.

6. وال واشر نما

این نوع وال واشر با وجود اینکه فضای کمی را اشغال می‌کند، نور گسترده‌ای نیز می‌تاباند و می‌تواند به دو دسته ثابت (خطی) یا نور متحرک و پویا (رقص نور) تقسیم شود. همچنین زاویه تابش نور، جهت تابش نور، میزان و شدت تابش نور نیز تغییرپذیر است. تزیین نماهای ساختمان‌ها و تمامی نماهای شهری را نیز برعهده دارد.

7. تکی

از این وال واشرها در قابی محکم و غیرقابل نفوذ برای کاربردهای ساده و خاص استفاده می‌شود. از آنجایی که در مکان‌هایی با مسافت‌های طولانی به صورت متری مورد  استفاده قرار می‌گیرند، هزینه‌های جانبی نیز برای متصل کردن این نوع وال واشرها به یکدیگر، باید در هنگام خرید پرداخت گردد.

8. انبه ای

یکی از انواع وال واشرهای رنگی است که در نمای ساختمان‌ها به کار می‌رود و به دلیل رنگ انبه‌ای که دارد آن را به همین نام، نامگذاری کرده‌اند. همچنین این نوع وال واشر در بین دیگر والواشرهای رنگی مورد استقبال بیشتری قرار گرفته است.

9. دفنی

وال واشرهایی که در هنگام نصب المان آن‌ها مشخص نیستند و نور ساطع شده از آن‌ها را می‌توان به صورت سطحی گسترده و متمرکز مشاهده کرد را وال واشر دفنی گویند. وال واشرهای دفنی در نمای ساختمان‌ها، مجتمع‌ها، برج‌ها، ویلاها، دیوارها و ستون‌ها مورد کاربرد هستند.

9. فول کالر RGB

ال ای دی‌هایی به رنگ‌های زرد و قرمز و آبی در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند و تمامی طیف‌های رنگی از همین سه رنگ به دست می‌آید به همین دلیل والواشرهای فول کالر یا همان تمام رنگ نامگذاری شده‌اند.

10. فول کالر دیجیتال (DMX)

دی ام ایکس یک سیستم هوشمند و تمام اتوماتیک است که می‌تواند تحرک نورپردازی، شدت نور و تغییر رنگ را در دیودهای ال ای دی کنترل کند. همچنین دی ام مکس می‌تواند زمان بندی در جهت روشن یا خاموش شدن وال واشر را نیز کنترل کند.

وال واشر
وال واشر

طریقه نصب وال واشر

در هنگام نصب انواع وال واشرها، چه به صورت وال واشر پروژکتور و چه به صورت وال واشر ال ای دی که می‌خواهد مخفی و توکار جایگذاری شود، نیاز به پایه‌ای از جنس آهن داریم. این پایه آهنی بین دیوار و وال واشر به منظور حرکت دادن وال واشر قرار می‌گیرد و در دو طرف آن پیچ‌هایی برای اتصال والواشر وجود دارد.

پایه وال واشر از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا تاثیر به سزایی در تعیین کیفیت تابش و تنظیم تابش نور ال ای دی دارد و اگر از جنس مرغوب تهیه نشود با گذشت زمان توسط عوامل محیطی چون نور خورشید و باران و … دچار خوردگی می‌شود.

دیدگاه های کاربران

اولین نفری باشید که دیدگاه خود را ثبت می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای موردنیاز با * مشخص شده اند.