داغ ترین ها :
بررسی کامل تفاوت چکش تخریب و بتن کن

در صنعت ساختمان و صنایع مربوطه از ابزارهای مختلفی با اهداف متفاوت برای عملیاتهای ساخت و تخریب و غیره استفاده میشود. ابزارهای بتن کن و چکش تخریب دو مورد از ابزارهای پرکابرد در صنایع ساختمان هستند که هر کدام از ویژگیها و کاربردهای متفاوتی برخوردار هستند. این دو ابزار که شباهتهای زیادی با یکدیگر دارند، معمولا توسط برخی افراد اشتباه گرفته میشوند و در بسیار از موارد افراد سعی میکنند از هر کدام برای انجام کارهای دیگری استفاده کنند. اما نوع عملکرد و کاربرد این دو ابزار تفاوتهای آشکاری با یکدیگر دارند که در این مقاله قصد داریم تفاوت چکش تخریب و بتن کن را مورد بررسی قرار دهیم.

بتن کن چیست؟
یکی از مهمترین ابزارهایی که در صنعت راهسازی و ساختمانسازی مورد استفاده قرار میگیرد، بتن کن نام دارد. این ابزار بهترین انتخاب برای ایجاد کردن سوراخهای بزرگ بر روی سطوح بتنی یا سایر سطوح محسوب میشود. قدرت این ابزار در هنگام کار کردن به اندازهای است که اپراتور در هنگام استفاده از آن نیاز به تلاش زیادی ندارد و دستگاه با ضربات و حرکاتی که انجام میدهد، سوراخکاری بر روی سطوح بتنی را انجام میدهد.

انواع بتن کن
بتن کنها به عنوان یکی از کاربردیترین ابزارها در صنایع راهسازی و ساختمانسازی در دو نوع اصلی روغنی و گریسی وجود دارند که هر کدام از این دو نوع بر اساس نوع مته به کار رفته به سه دسته تقسیم میشوند. بنابراین انواع بتن کن بر اساس نوع مته به شرح زیر است.
1- بتن کن چهار شیار (SDSPLUS)
در این نوع از ابزار بتن کن از مته و قلمهایی استفاده میشود که در حدود 26 میلیمتر قطر دارند. این قلمها نسبت به قلمهای 5 شیار وزن کمتری داشته و ساختار آنها نیز نازکتر است. به همین دلیل از این نوع بتن کنها برای سوراخکاری و ایجاد حفره در مصالح مختلف مانند بتن، سیمان، آجر و گچ استفاده میشود. با توجه به ویژگیهای ذکر شده از بتن کن 4 شیار میتوان برای تخریب و خرد کردن قطعات ساختمانی کوچک مانند آجر، موزاییک و قطعات بتن با قطر کم نیز استفاده کرد.
2- بتن کن پنج شیار (SDSMAX)
این نوع از بتن کنها که از نظر وزن نسبت به بتن کن 4 شیار سنگینتر هستند از قلم و متههایی با قطر بیش از 32 میلیمتر استفاده میکنند و به همین دلیل از این ابزار میتوان برای تخریبهای قویتر استفاده کرد. این نوع از بتن کنها معمولا به یک سیستم لرزشگیر یا آنتیشوک مجهز شدهاند تا به این طریق بتوانند از خستگی اپراتور در هنگام کار با دستگاه جلوگیری کنند. در برخی از مدلهای ساخته شده توسط برندهای مختلف نیز به منظور تنظیم سرعت چرخش و ضربه بتن کن از دیمر (تنظیم کننده سرعت) استفاده میشود.
3- بتن کن با قلم 6 گوش (HEX)
این نوع از بتن کنها که از قلم و متههای بزرگتری استفاده میکنند به منظور تخریب با وزنهای سنگین مانند 15، 17، 18 و 30 کیلو مورد استفاده قرار میگیرند که کارکرد اصلی آنها تخریب سطوح با مصالح مختلف است.
ویژگیهای بتن کن
ابزارهای بتن کن دارای ویژگیهای هستند که استفاده از آنها را برای افرادی که در حوزه ساخت و بازسازی ساختمانها فعالیت دارند به یک سرمایهگذاری مناسب تبدیل میکند. بتن کن در عمل تفاوت چندانی با چکش تخریب ندارد اما ویژگیها و حالات اضافهتری نسبت به آن دارد که باعث میشود که بتوان از آن به عنوان یک دریل قدرتمند نیز استفاده کرد.
- یکی از مهمترین ویژگیهای بتن کن حالت چرخشی آن است که باعث میشود بتوان از این ابزار به عنوان یک دستگاه دریل سنتی استفاده کرد. در واقع با استفاده از این ویژگی میتوان از این ابزار برای فرو بردن پیچ درون سوراخ استفاده کرد. در حالت عادی باید ابتدا چوب را با استفاده از دریل سوراخ کرده و سپس پیچ را در داخل آن قرار داده و ببندید. یک بتن کن با ویژگی حالت چرخشی خود میتواند این کار را به راحتی به عنوان مته برای شما انجام دهد.
- یکی دیگر از ویژگیهای بتن کن حالت چکشی آن است که آن را به ابزاری بسیار قدرتمندتر ار یک دریل معمولی تبدیل کرده است. با وجود این ویژگی، اپراتور قدرت لازم برای سوراخ کردن بتن را دارد و همچنین این ابزار با ضرباتی که به سطح بتن وارد میکند، میتواند منجر به تخریب و خرد شدن آن نیز شود.
- با استفاده از بتن کن افراد قادر خواهند بود که با سرعت بالا هر سطح سختی مانند بتن، سیمان، گچ و غیره را سوراخ کرده و به کمک سیستم ضد لرزشی که در دستگاه وجود دارد در طولانی مدت احساس خستگی نداشته باشند.

چکش تخریب چیست؟
یکی دیگر از ابزارهای پرکاربرد در صنایع راهسازی و ساختمانسازی به حساب میآید که با طراح و مکانیزم خاصی ساخته شده است. دستگاه چکش تخریب به دو دیسک فلزی یا چرخ دنده مجهز شده است که آن را به ابزاری قدرتمند تبدیل میکند. قلم چکش در این دستگاه دارای حرکت رفت و برگشتی بوده و سری آن در طول چرخش بالا و پایین میرود و تخریب را انجام میدهد. مسیر پیشروی برای تخریب با این دستگاه، کوتاه اما سریع خواهد بود.

کاربردهای چکش تخریب
همانطور که از نام این دستگاه میتوان متوجه شد، از آن صرفا برای تخریب استفاده میشود. فرایند تخریب توسط این ابزار از طریق ضربات قدرتمندی که از سوی چکش وارد میشود، انجام میگیرد. قدرت چکش تخریب بر مبنای تعداد ضرباتی تعیین میشود که در طول یک دقیقه به محل تخریب وارد میکند اما دستهبندی آنها بر اساس وزن انجام میشود. در واقع این وزن دستگاه است که تعیین میکند کدام مدل برای چه میزان از تخریب مناسب است. بدون شک برای انجام تخریبهای سنگین باید از چکش تخریب صنعتی که وزن بیشتری دارد استفاده کرد. در دستگاههای چکش تخریب صنعتی سرعت و قدرت ضربات وارده به سطح برای تخریب بسیار زیاد بوده و در برخی از مدلهای میتوان این دو پارامتر را بسته به نوع تخریب تنظیم کرد.
ویژگیهای چکش تخریب
همانطور که اشاره شد، چکشهای تخریب ابزاری هستند که به منظور تخریب مورد استفاده قرار میگیرند و نمیتوان انتظار دیگری از آنها داشت. با توجه به اینکه چکش تخریب میتواند ضربات بسیار محکم و سنگینی را به سطوح مختلف وارد کند میتوان از آنها برای کارهای تخریب سنگین استفاده کرد. با این وجود با توجه به حالات کمتری که چکشهای تخریب دارند، کاربرد آنها در مقایسه با بتن کن کمتر و محدودتر است. چکشهای تخریب در انواع مختلفی وجود دارند که هر کدام از آنها ویژگیهای منحصر به فرد و مخصوص به خود را دارند:
- چکش تخریب بنزینی: برای راهاندازی موتور این نوع از چکشهای تخریب از بنزین استفاده میشود. حتی در برخی مدلها باید پیش از راهاندازی موتور، بنزین و روغن با یکدیگر ترکیب شوند.
- چکش تخریبی برقی: این مدل از چکشهای تخریب به یک موتور الکتریکی مجهز شدهاند که در سایزهای متنوعی وجود دارند. این نوع از چکشهای تخریب امروزه کاربرد بیشتری دارند و معمولا در مکانهایی که امکان استفاده از چکش تخریب پنوماتیک وجود ندارد مورد استفاده قرار میگیرد.
- چکش تخریب پنوماتیک: در این از چکشهای تخریب از یک کمپرسور هوا به عنوان منبع انرژی برای راهاندازی موتور استفاده میشود که به وسیله یک موتور دیزلی کار میکند. کمپرسور در این مدل از چکش تخریب از توع پیستونی بوده و در دو سرعت تنظیم میشود.
- چکش تخریب هیدرولیکی: در این نوع از چکش تخریب از مایع هیدرولیک به منظور حرکت درآوردن مته استفاده میشود. این نوع از چکشها از نظر انداره نسبت به سایر مدلها بزرگتر بوده و به همین منظور در حفاریها و تخریبهای بزرگ و وسیع مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین از این نوع چکشها به دلیل برخورداری از مدار الکتریکی میتوان در معادن نیز استفاده کرد.
مقایسه و بررسی تفاوت چکش تخریب و بتن کن
چکش تخریب و بتن کن شباهتهای زیادی باهم دارند اما تفاوتهایی نیز بین این دو دستگاه وجود دارد که اصلیترین آنها نوع کاربرد است. از بتن کن بیشتر برای سوراخ کردن و کندن سطوح بتنی، سیمانی، آجری و غیره استفاده میشود اما از چکش تخریب به منظور تخریب اجسام و مصالح سخت استفاده میکنند. در جدول زیر میتوانید تفاوت چکش تخریب و بتن کن را به صورت موردی و خلاصه مشاهده کنید:
بتن کن | چکش تخریب |
استفاده برای حفاری | استفاده برای انجام عملیاتهای تخریب یا اتصال دو سازه به یکدیگر |
دارای ابعاد بزرگ | دارای ابعاد مختلف از ابعاد چکشهای معمولی تا ابعاد صنعتی و بزرگتر |
با نیروی برق و تا حدودی مکانیکی کار میکنند | تماماً با نیروی الکتریکی کار میکنند و انواع مختلفی دارند |
تا حدودی قدرت تخریب دارند | قدرت تخریب بسیار بالایی دارند |
هم دارای حرکت ضربهای و هم حرکت چرخشی و دورانی هستند | دارای حالت و نوع حرکت ضربهای هستند |
جمعبندی
چکش تخریب و دستگاه بتن کن دو نمونه از ابزارهای کاربردی در صنایع راهسازی و ساختمانسازی هستند که با توجه به شباهت عملکردی که بین این دو ابزار وجود دارد، بسیاری از افراد آنها را با یکدیگر اشتباه میگیرند. با وجود شباهت در عملکرد اصلی اما تفاوتهایی بین این دو ابزار وجود دارد که آنها را از یکدیگر متمایز میکند. دستگاه بتن کن از نظر ساختاری شباهت زیادی به چکش تخریب دارد با این تفاوت که حالتهای عملکردی بیشتری داشته و معمولا برای حفاری در سطوح مختلف بتنی، سیمانی، آجری و غیره مورد استفاده قرار میگیرد اما قدرت تخریب آن به مراتب کمتر از چکش تخریب است.
دیدگاه های کاربران
اولین نفری باشید که دیدگاه خود را ثبت می کند.
مطالب مشابه
بهترین مارک اره برقی کدام است؟ | بررسی تمامی برندهای با کیفیت
راهنمای خرید آباژور ایستاده کنار سالنی – بررسی کامل انواع و کاربردها
راهنمای خرید پنکه صنعتی و کارگاهی بزرگ