هیچ محصولی در سبد خرید نیست.
داغ ترین ها :
راهنمای خرید داکت سیم و کابل

فهرست مطالب
در طراحی و راهاندازی یک سیستم بهخصوص شبکههای بزرگ با سیم زیاد، استفاده از داکت برق ضروری است. داکت ضمن نظمدهی بهتمامی سیم و کابل ها، موجب افزایش طول عمر و امنیت شبکه و افراد میشود. ولی انتخاب داکت ناسازگار با شرایط محیط نهتنها مزایای بالا را ندارد؛ بلکه میتواند موجب مشکلات در سیستم شبکه شود؛ بنابراین افرادی که میخواهند داکت سیم برق خریداری کنند، باید فاکتورهای انتخاب داکت را بهصورت کامل بشناسند. البته تنها کاربرد داکت برای سازمانها نیست. انواع این محصول حتی در مصارف خانگی نیز کاربرد دارند. اگر با این محصول آشنایی کاملی ندارید، در مقاله راهنمای خرید داکت سیم و کابل با تمامی فاکتورهایی که در خرید این محصول مهم هستند، آشنا خواهید شد.
داکت برق چیست و چرا استفاده میشود؟
داکت وسیلهای مشابه کانال است که ازآنجهت عبور سیم برق و کابل در انواع فضاهای مسقف استفاده میشود. این وسیله اغلب از جنس PVC تولید میشود. انواع داکت در ساختمانها، تأسیسات و سرویسهای بهداشتی بکار میرود. البته در ساختمانهای مسکونی، اغلب جهت منظمسازی کابلها کاربرد دارد و از درهمریختگی کابلها جلوگیری میکند. داکتهای برق در بازار با طول ۲ متر و در عرضهای مختلف تولید میشوند. این محصول از سیم محافظت میکند و همچنین انتقال آن میشود. معمولاً از داکت برق جهت زیبایی فضای کابلکشی استفاده میشود. این وسیله به دلیل ضد آب نبودن، در فضاهای سربسته قابلاستفاده است. معمولاً داکت را به صورت روکار نصب میکنند و برای انتقال سیم و کابل در داخل دیوار، لوله خرطومی به کار میرود.

انواع داکت برق
داکت در انواع مختلفی تولید میشود و شما باید با انواع آن آشنا شوید، تا بتوانید داکت موردنیاز خود را خریداری کنید. معروفترین مدلهای عبارتاند از: داکت ساده، داکت پارتیشن دار، داکت چسب دار، داکت دیواری و داکت قرنیزی. توجه داشته باشید هر کدام از این داکتها به شما کمک میکند تا کابلکشی داخل ساختمان را به بهترین نحو ممکن انجام دهید، اما باید مدل مناسب را انتخاب کرده باشید. در ادامه، اطلاعات کاملتری نسبت به هر کدام از داکتها در اختیار شما قرار خواهیم داد.
انواع داکت از نظر نوع نصب
- داکت دیواری: شما بهسادگی میتوانید این نوع داکت را روی دیوار نصب کنید. داکت دیواری انواع مختلفی دارد. برای مثال، شرکتهای گوناگون این نوع از داکت را با ظاهری شیک، معمولی و ساده طراحی کردهاند. در نتیجه، شما در هنگام خرید داکت دیواری قدرت انتخاب بالایی خواهید داشت.
- داکت زمینی: همانطور که از اسمش پیداست برای عبور کابلهای کف شبکه به کار میرود و در سطح زمین نصب میشود. عموماً به شکل نیم دایره است، زیرا نیمدایرهٔ آن باعث میشود که در سطح زمین دستوپاگیر نباشد. این نوع از داکت امکان نصب پارتیشن برای مدیریت و عبور همزمان کابلهای برق و شبکه را دارد.

انواع داکت از نظر سایز
تولیدکنندگان، انواع داکتها را برای رفع نیازهای مختلف کاربران، در سایزهای مختلفی تولید میکنند. برای تهیه داکت میتوانید یکی از سایزهای زیر را انتخاب کنید. توجه کنید که تمامی سایزها در شاخه یا طول 2 متری تولید میشوند.
نوع داکت | عرض (سانتیمتر) | ارتفاع (سانتیمتر) |
داکت 1 | 1 | 1 |
داکت 5/1 | 5/1 | 1 |
داکت 2 | 2 | 2 |
داکت 5/2 | 5/2 | 2 |
داکت 3 | 3 | 3 |
داکت 5/3 | 5/3 | 5/4 |
داکت 4 | 4 | 3 |
داکت 5 | 5 | 3 |
داکت 6 | 6 | 5/4 |
داکت 6 پایه بلند | 6 | 6 |
داکت 9 | 9 | 5/4 |
داکت 9 پایه بلند | 9 | 6 |
انواع داکت از نظر طراحی
1- داکت ساده
یکی از پرفروشترین داکتهای موجود در بازار، مدل ساده است که توسط برندهای مختلفی تولید میشود. داکت ساده در ابعاد مختلفی به فروش میرسد. در نتیجه بهسادگی میتوان در انواع کابلکشی، راهاندازی شبکه سیمی، نصب دوربین مداربسته یا دزدگیر اماکن و… از این نوع داکت استفاده کرد. البته باید به این مسئله هم توجه کنید داکت ساده همانطور که از نامش مشخص است، ظاهر بسیار سادهای دارد. این نوع در کنار ظاهر ساده، از قیمت بسیار مناسبی هم برخوردار است. در نهایت اگر قصد ندارید برای خرید داکت هزینه زیادی کنید، بهترین انتخاب برای شما است.
2- داکت پارتیشن دار
یکی از داکتهای منحصربهفرد موجود در بازار داکت پارتیشن دار است، زیرا به شما اجازه میدهد تا در صورت نصب دو دستگاه، دو کابلکشی مجرا انجام دهید و در هنگام رفع ایراد و اشکال، سیمهای مربوط به دستگاه موردنظرتان را آسانتر پیدا کنید. داکت پارتیشن دار در ابعاد و انواع مختلفی تولید میشود در نتیجه میتوانید در هنگام خرید داکت، طرح و رنگی را انتخاب کنید که با دکوراسیون فضای موردنظرتان همخوانی داشته باشد.

3- داکت قرنیزی
یکی از پرکاربردترین داکتهای موجود در بازار داکت قرنیزی است. همانطور که میدانید در اکثر ساختمانها قرنیز میزنند، زیرا قرنیز باعث ایجاد تناسب بین دیوار و کفسازی میگردد. این روزها داکت قرنیزی توجه بسیاری از افراد را به خود جلب کرده است، زیرا این نوع از داکت در کنار زیبایی که دارد امکان نظمدادن به کابلهای موجود در فضا را در اختیار کاربر قرار میدهد. استفاده از این نوع داکت روزبهروز در حال افزایش است؛ زیرا به علت کوچکشدن منازل، اکثر افراد در تلاش هستند تا کاربردیترین تجهیزات و لوازم را خریداری کنند.
4- داکت شیاردار
این داکت دارای شیارهایی در بدنه است که با یک درب بهعنوان درپوش محافظت میشود. این شیارها جهت عبور بیشتر هوا و ایجاد تهویه مناسب برای سیمها و کابل طراحی شدهاند تا در محیطهایی که کابلهای زیادی از داخل داکت رد میشوند، اشکالی در سیستم ایجاد نشود. به یاد داشته باشید که داکت شیاردار چون تعداد کابل برق زیادی در خود جای میدهد، همیشه دربهای خیلی محکمی دارند. این داکتها از لحاظ شکل ظاهری با داکتهای ساده متفاوت هستند. روی سطح خارجی آنها شیارهایی تعبیه شده است. محصول بیشتر در تابلوهای برق فشارقوی و فشارضعیف استفاده میشوند. برخی از داکتهای شیاردار دارای دربهای قفلشونده هستند.
5- داکت چسبدار
این نوع داکت ظاهری شبیه به داکت ساده دارد. با این تفاوت که پشت آن چسبی تعبیه شده تا بتوان آن را به راحتی در محل موردنیاز نصب کرد. زحمت نصب داکت چسبدار کمتر از داکت ساده است و از همین رو هزینهٔ اجرت نصب آن هم کمتر میشود.
6- داکت کمانی
مدل کمانی شبیه داکت ساده بوده با این تفاوت که درب آنها کمانی یا دایره شکل بوده و در آنها پارتیشن تفکیککننده برای سیم و کابل وجود ندارد. این نوع بیشتر برای نصب زمینی مناسب است که ایمنی افراد نیز تامین شود.
انواع داکت از نظر جنس
- داکت طرح چوب: برندهای سازندهٔ داکت را با ظاهر و نمای چوب هم تولید میکنند. این داکت برای محیطهایی با طراحی چوبی مناسب است و باعث میشود تا داکت از زیبایی محیط کم نکند. بیشترین کاربرد داکتهای طرح چوب، در تولید داکتهای قرنیزی است
- داکت فلزی: سیستمی است که در آن کابلها از سقف یا دیوار عبور کرده و به روشی ایمن در یک خط منتقل میشوند. داکت فلزی در طول و عرضهای مختلف و بهصورت پروفیل یو شکل (U) از ورقهای سوراخدار ساخته میشود. ترانکینگ از فولاد کربنی ساخته شده و پس از ساخت به روش غوطهوری گرم گالوانیزه شده است. ترانکینگ نسبت به انواع محیطها مقاوم بوده و از آن در صنعت و یا محیطهایی با شرایط سخت استفادههای گوناگونی میشود؛ مثلاً وقتی میزان رطوبت یا شوری بالا است یا در شرایطی که از اسیدها استفاده میشود یا در موقعیتهایی که باید از کابلهای ضخیم استفاده شود، این داکتها عملکرد خوبی دارند.
- داکت ترموپلاستیک: این نوع داکت بهخاطر طراحی کاربردی، قیمت ارزان و ساختار منعطف برای نصبهای روی سطح مناسب است. داکت ترموپلاستیک دارای تنوع بالا و ظاهر زیبایی است. این محصول در محیطهای بسیاری استفاده میشود، مانند مراکز خرید، سینماها، سالنهای تئاتر، مدارس، اتاقهای کنفرانس، مکانهای با الزامات ایمنی خاص نظیر مکانهای زیرزمینی، ایستگاههای مترو، خزانه بانک، کارخانهها صنعتی مختلف از قبیل پتروشیمی، سکوهای فراساحلی، نیروگاهها و کلاً در کاربردهای مربوط به تابلوهای برق.
نحوه نصب داکت برق
داکت باید بسیار اصولی به محل مورد نظر نصب شوند. استفاده از چسب، میخ و ابزار غیراستاندارد، اثر نامطلوبی بر روی انواع داکت میگذارد. در هنگام نصب داکت توجه کنید، زاویهها و کنجها بهخوبی با هم منطبق شوند تا سیم از آن بیرون نزند، زیرا هدف از داکت کشی، دیدهنشدن و در معرض آسیب قرار نگرفتن سیم و کابل است.
جهت نصب و اتصالات داکت، ابتدا دیوار را اندازهگیری میکنیم و سپس داکت موردنظر را باتوجهبه اندازهای که گرفتیم، با استفاده از اره یا فرز برش میدهیم. حال داکت را بر روی دیوار نگه میداریم و نقاط خالی قرارگرفتن پیچ را نشانهگذاری میکنیم. سپس با کمک دریل، نقاط موردنظر را سوراخ میکنیم و رولپلاک و پیچ به همراه حلقه را در آن قرار می دهیم و با استفاده از پیچگوشتی اتصالات داکت را تکمیل میکنیم.
نصب مدلهای چسبدار خیلی آسان است، کافی است محل مناسب را پیدا کنید، سپس روکش چسب را جدا کنید و داکت را به دیوار یا زمین بچسبانید. البته مدلهایی که با پیچ نصب میشوند، پایدارتر هستند.
تفاوت داکت و ترانکینگ
از داکت شبکه برای انتقال و محافظت از سیم و کابل استفاده میشود و گاهی میتوان بهجای ترانک از داکت استفاده کرد. سیستم ترانکینگ به شکل جعبهای مستطیلشکل و قابلدسترس بوده و در طولهای مختلف برای محافظت و مسیریابی کابلها روی سطح در داخل، اطراف و خارج ساختمانها از آن استفاده میشود. از ترانک برای کارهای بزرگتر و حجم بیشتر سیم و کابل استفاده میشود و قابلیت نصب پریز در ترانکینگ وجود دارد.
مزیتهای استفاده از داکت
استفاده از داکت مزایای بسیار زیادی را به همراه دارد. در ابتدا بهتر است بدانید که استفاده از داکت باعث میشود تا کابلها آسیب نبینند. از سوی دیگر، اگر از کابل در فضاهایی همچون اداری، تجاری و مسکونی استفاده کنید فضا زیباتر به نظر میرسد. یکی از مهمترین دلیل استفاده از داکت افزایش طول عمر کابل است که به علت بالابودن قیمت کابل این ویژگی برای اکثر افراد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. درصورتیکه نظم کابلها برای شما مهم باشد، حتماً به سراغ خرید داکت بروید. زیرا استفاده از داکت باعث میشود تا کابلکشی با آرایش منظم و شیک صورت بپذیرد. استفاده از داکت باعث میشود تا از برقگرفتگی و آتشسوزی جلوگیری شود.

نکات مهم در خرید داکت و سیم کابل
پیش از خرید داکت باید به نکات زیادی توجه کرد. در ادامه به راهنمای خرید داکت خواهیم پرداخت:
- سایز داکت: داکتهای استاندارد موجود در بازار بهصورت داکت ۱، ۱.۵، ۲، ۲.۵، ۳ معمولی و ۳ با ارتفاع کم، ۳.۵، ۴، ۵، ۶ معمولی و ۶ پایهبلند، ۹ معمولی و ۹ پایهبلند ساخته میشوند. هر یک از این داکتها ابعاد مختلفی دارند و تعداد معینی از کابل میتواند درون آن قرار بگیرد. پیش از خرید داکت باید به حجم سیم و کابلهای مجموعه توجه کنید.
- طول داکت: تمامی داکتها بهصورت شاخههای ۲ متری به بازار عرضه میشوند. پیش از خرید داکت به متراژ موردنیاز خود توجه کنید. متخصصان سیمکشی میتوانند متراژ حدودی داکت موردنیاز را برای شما تخمین بزنند.
- نوع داکت: همانطور که پیشتر گفته شد، داکتها از لحاظ عملکرد به چند نوع تقسیم میشوند. اگر میخواهید از داکت در محیطهای صنعتی و تابلوهای برق استفاده کنید، داکت شیاردار گزینه مناسبی است. داکتهای پارتیشن دار برای محیطهایی که کابلهای شبکه در کنار کابلهای برق قرار میگیرند نیز بسیار مناسب هستند.
- طراحی و رنگ داکت: داکتهایی که به بازار عرضه شدهاند، اغلب به رنگ سفید، طوسی و مشکی هستند. مدلهای طرح چوب نیز به بازار عرضه شدهاند. داکتها را میتوانید مطابق با طراحی داخلی مجموعه خود استفاده کنید. داکتهای سفید از پرکاربردترین داکتهای موجود در بازار هستند.
- محل نصب داکت: پیش از خرید داکت باید به جایگاه استفاده از کابل توجه کرد. در برخی از مجموعهها، امکان استفاده از داکت کفخواب وجود ندارد و باید داکت دیواری یا قرنیزی مورداستفاده قرار بگیرد.
- ملزومات داکت: پیش از خرید و نصب داکت در ابتدا بررسی کنید که به چه متعلقاتی برای نصب داکت نیاز است. بهعنوانمثال، داکتهایی که در گوشههای دیوار نصب میشوند، ممکن است به زوایای داخلی، قطعکننده اتصال، مسدودکننده و … نیاز داشته باشند.
- درب داکت: بسیاری از داکتها بدون درب و برخی دیگر از آنها، دربدار هستند. اگر در مجموعه گردوخاک وجود دارد و یا برخی از اشعهها همچون فرابنفش در محیط تابانده میشود، بهتر است از داکتهای دربدار استفاده کنید. درب داکت در ابعادی مطابق با خود داکت ساخته و به بازار عرضه میشود.
- قیمت داکت: قیمت معیار مهمی در انتخاب و خرید داکت است. البته در کنار قیمت باید به مورد مهمی همچون کیفیت و استاندارد تولید نیز توجه شود. اگر کابلکشی خود را مدام تغییر میدهید، از داکتهای باکیفیت و مرغوبی استفاده کنید تا باگذشت زمان دچار پوسیدگی نشوند.
در پایان
خرید داکت میتواند بر روی شبکه، زیرساخت یا سیستم سیمکشی ساختمان تأثیر بگذارد. از تجهیزات استاندارد استفاده کنید تا خاطرتان از بروز هرگونه مشکلی راحت باشد. در این مقاله سعی شد تا به تمامی ابعاد و نکات مهمی که در هنگام انتخاب این محصول مهم است بپردازیم.
دیدگاه های کاربران
اولین نفری باشید که دیدگاه خود را ثبت می کند.
مطالب مشابه
راهنمای خرید چسب برق + بررسی نکات مهم و کاربردی
بهترین مارک کارواش برقی و صنعتی کدام است؟
برق صنعتی چیست؟ + بررسی تجهیزات برق صنعتی